توضیحات
دانلود کتاب صوتی تاریخ طبری
کتاب صوتی “تاریخ طبری” مشهورترین و بهنامترین کتاب تاریخ میباشد که توسط محمد بن جریر طبری در قرن سوم هجری (نهم میلادی) در سیزده جلد تالیف شد. بعدها چند جلد نیز توسط نویسندگان ادوار بعدی به این کتاب اضافه شد.
معرفی کتاب تاریخ طبری
بدون تردید، تاریخ طبری، مشهورترین کتاب تاریخ در ایران است. این کتاب توسط پژوهشگران تاریخ برای مطالعه و تحقیق و واکاوی تاریخ ایرات، تاریخ اسلام و تاریخ جهان در قرن سه هجری و اعصار پیش از آن مورد استفاده قرار میگیرد.
این استفاده علمی از تاریخ طبری تنها مختص به عصر حاضر نیست. بلکه از همان قرن سوم هجری به بعد، این کتاب در شمار منبع و مرجعی معتبر برای استفاده تاریخنویسان و مورخان بعدی قرار گرفت. برای مثال، ابنخلدون مورخ نامدار قرن هشتم هجری، در مباحثهای در حضور امیر تیمور گورکانی عنوان کرد: «من به استناد مطالب کتاب تاریخ طبری با شما بحث میکنم» یا یک قرن قبل از وی، ایناثیر در کتاب ارجمند خود مطالب بسیاری از طبری نقل کرد. این خود نشاندهنده اهمیت بالای تاریخ طبری برای مطالعه سرگذشت ایران و جهان در سالهای نخست هجری است.
موضوعات این کتاب ارزشمند
مطالب موجود در تاریخ طبری شامل چند بخش میباشد:
۱- تاریخ پیامبران) این بخش از کتاب تاریخ طبری گزارش کاملی از داستان آفرینش، آفریده شدن زمین و آسمان و آدم و حوا توسط خداوند، شرح احوال پیامبران، توضیح رویدادهای موجود در تورات و قرآن نظیر ماجرای طوفان نوح، به چاه افتادن یوسف پیامبر، داستان شکیبایی و صبر ایوب، نبردهای طالوت و جالوت و… به طورکلی شرح احوال پیامبران بنیاسراییل و پیامبران اولوالعزم میباشد. درواقع تاریخ کامل ادیان ابراهیمی در این بخش از کتاب موجود است.
۲- اساطیر ایرانی) بخش دیگر کتاب تاریخ طبری، منحصرا درمورد اساطیر و افسانههای ایران باستان است. این بخش با شرح آفرینش جهان توسط اهورامزدا و نخستین انسانهای آفریده شده یعنی مشیا و مشیانی آغاز شده است. در ادامه، تاریخ پادشاهان دو سلسله اساطیری پیشدادی و کیانی گزارش شده و همچنین اطلاعات منحصربفردی درمورد اسطورههایی نظیر آرش کمانگیر، گرشاسپ و… آمده است. نکته مهم دیگر این بخش، توضیحاتی درمورد ریشه جشنها و اعیاد ایرانی است.
۳- تاریخ جهان باستان) بخش مربوط به جهان باستان در این کتاب با وجود ناقص بودن، اما حاوی برخی اطلاعات ارزشمندی است. البته باید توجه داشت که این ناقصبودن به ایندلیل است که بسیاری از اطلاعات و آگاهیهای تاریخی در آن زمان از بین رفته بود. امروز اطالاعات ما در زمینه جهان باستان به مراتب از اطلاعات طبری کاملتر است، زیرا در عصر حاضر پس از پیشرفتهای فوقالعاده در باستانشناسی و بیرونکشیدن اسناد چندهزار ساله تاریخی از زیر خاک، آگاهیهای ما از دوران باستان کامل شد. به هر روی در بخش جهان باستان کتاب طبری، اطلاعاتی از آشوریها، بابلیها مادها، هخامنشیان و اشکانیان -به همراه اطلاعات جالبی از زرتشت پیامبر و دین زرتشتی– به صورت پراکنده آورده شده است.
۴- تاریخ ساسانیان) اما چهارمین بخش از کتاب تاریخ طبری، برعکس بخش پیشین، فوقالعاده ارزشمند است. در زمان زندگانی طبری اطلاعات و اسناد بیشماری از تاریخ ایران در دوره ساسانیان باقی مانده بود. چه اگر طبری این اطلاعات را مکتوب نمیکرد، به احتمال قریب به یقین بخش زیادی از آنها از بین میرفت و ما امروز آگاهی بهمراتب کمتری از تاریخ ساسانیان میداشتیم.
۵- تاریخ اسلام) آخرین بخش از کتاب تاریخ طبری که مهمترین و قابلاستنادترین بخش این کتاب نیز میباشد، در مورد تاریخ اسلام و تاریخ ایران پس از اسلام است. این بخش که حجم اعظم کتاب را شامل میشود، با ذکر زندگانی پیامبر (ص) و سپس ذکر تاریخ صدر اسلام آغاز میشود. در ادامه، تاریخ خاورمیانه از حجاز تا ایران و همچنین شمال آفریقا و اروپا را موشکافانه و به صورت سالبهسال گزارش میکند.